Gefermenteerde pittige bloemkoolroosjes

Lekker bij een Indiase Curry of op een zuurdesembroodje met geitenkaas, boter en sla. Ook lekker als een salade met een knoflookyoghurt dressing  met ui en kruiden.

Benodigdheden:

  • Goed afsluitbare weckpot.
  • 1 bloemkool.
  • 1 liter koud water.
  • 50 gr zout.
  • 1 Spaanse peper. Helft gebruiken.
  • 1 takje tijm.
  • 2 laurierblaadjes.

Werkwijze:

Zorg altijd voor schone handen en desinfecteer de pot met de ring in kokend heet water. Goede hygiëne is belangrijk om het proces goed te laten verlopen.

  1. Maak een pekelbad met het water en het zout.
  2. Snijdt de ½  peper fijn.
  3. Verdeel de bloemkool in roosjes, ook de steeltjes in stukjes snijden.
  4. Doe de bloemkool, peper, laurierblaadjes en takje tijm in een pot. Cde pot niet helemaal vullen er moet ruimte zijn voor de gasontwikkeling.
  5. Giet het pekelnat in de pot tot de bloemkool onder staat. De bloemkool moet helemaal bedekt zijn.
  6. Leg er iets zwaars op (zuurkoolsteen of diepvrieszakje gevuld met pekelwater).
  7. Sluit de pot en laat deze fermenteren bij kamertemperatuur.
  8. Proef na ongeveer 10 dagen of je de bloemkool qua smaak goed vindt, gebruik hiervoor een schone vork. Zet de pot in de koelkast als je de smaak goed vindt, de fermentatie zal dan stoppen, of laat hem nog wat langer fermenteren bij kamertemperatuur.

Geniet van dit heerlijke gerecht en geniet van de vele voordelen voor uw gezondheid.

Veel fermentatie plezier.

Pas op fermenteren kan verslavend werken.