Wat is fermenteren

Wat is fermenteren: Door fermentatie conserveer je voedsel op een effectieve en veilige manier, waardoor het onmisbaar is in klimaten met een beperkt groeiseizoen (seizoensgebonden). Het is gecontroleerd vergisten, waarbij de micro organismen enzymen maken die er voor zorgen dat de zuurgraad, verteerbaarheid en houdbaarheid verandert. De melkzuurbacteriën veranderen de groenten (melkzuurfermentatie). Het toegevoegde zout en het onttrekken van zuurstof (anaeroob) ondersteunen dit proces. De bacteriën breken koolhydraten af tot melkzuur, die zorgen voor de smaak en houdbaarheid. Er bestaat ook alkoholfermentatie (brood, bier en wijn),  bij dit proces zet gist saccharo myces cererisiae glucose om in alkohol en koolzuur. Dit proces gebeurt ook zonder zuurstof (anaeroob).

Waarom moet ik fermenteren?

Het voedsel wordt beter verteerbaar en voedingsstoffen worden makkelijker opgenomen door het lichaam. Fermentatie verwijdert allerlei gifstoffen uit voedsel en voegt extra voedingsstoffen toe, waarvan sommige sterke geneeskrachtige effecten blijken te hebben. De levende bacteriën in producten die na fermentatie niet verhit worden zijn probiotisch en zorgen voor aanvulling en diversifiëring van onze darmflora. Dit leidt onder meer tot een verbetering op het gebied van spijsvertering, vorming van voedingsstoffen, immuunsysteem en geestelijke gezondheid.

De prijs die we momenteel betalen voor onze gezonde voeding zorgt ervoor dat de interesse in het thuis fermenteren sterk is toegenomen.

Voor wie is fermenteren geschikt?

Voor diegene die zich voelen aangetrokken tot het fermentatieproces. Mensen met een moestuin, die van koken houden, die gezonder willen gaan eten, die iets terug willen vinden van wat verloren is gegaan, herinneringen aan fermenterende oma’s en mensen die het graag willen leren. 

Welke groenten in de top 10: witte kool, chinese kool, wortels, augurken, pompoen, bieten, raapjes, koolraap, bloemkool.

Voordelen van fermenteren

Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Naast het afbreken bouwt het ook goede dingen op, de darmen krijgen probiotica en deze zijn goed voor je immuunsysteem en beschermt onze dikke darm tegen ziektemakers.

  • Geen E- nummers vermelden op je etiket.
  • Duurzaam, je gebruikt geen elektriciteit en brandstof.
  • Vitamine B12 wordt tijdens het proces gemaakt die we normaal alleen vinden in dierlijke producten, dus gunstig voor de veganisten.
  • Vitamine K2 wordt tijdens het proces gevormd, goed voor onze botten, bloedstolling en darmflora.
  • Het zijn ook nog eens heel lekkere producten.